ILMAISET TOIMITUSKULUT YLI 50€ TILAUKSIIN      

Sinkkiopas

Mihin tarvitsemme sinkkiä?

Miten sinkki vaikuttaa terveyteemme, ja mitkä ovat tämän hivenaineen päätehtävät kehossamme? Lue mitä tuotesuunnittelijamme Diego kirjoittaa tästä elintärkeästä hivenaineesta.


Sinkkiä otetaan usein vasta flunssan ensioireiden esiintyessä, joka on suositeltavaa. Sinkin riittävästä saannista on kuitenkin tärkeä huolehtia ympäri vuoden, minkä voi taata huolehtimalla monipuolisesta ruokavaliosta.

Sinkki on kehollemme välttämätön hivenaine, joka vaikuttaa yli 200 entsyymin toimintaan. Sinkin riittävä ja säännöllinen saanti edistää muun muassa normaalia vastustuskyvyn toimintaa, haavojen parantumista ja solujen jakautumisprosessia. Se on myös tärkeä hivenaine lasten normaalille kasvulle ja kehitykselle, ja sen sanotaan edistävän maku- ja hajuaistien normaalia toimintaa.

Sinkkiä tulee saada ruokavaliosta päivittäin, sillä se ei varastoidu kehoomme. Erityisesti vegaanien on suositeltavaa tarkastella ruokavaliosta löytyviä sinkin lähteitä, sillä monet kasvit sisältävät fytaattia, joka heikentää sinkin imeytymistä. Sinkkiä esiintyy monissa ruoka-aineissa luonnostaan, mutta sitä myös lisätään moniin elintarvikkeisiin. Sinkin riittävän saannin voi turvata terveellisellä monipuolisella ruokavaliolla tai tarvittaessa laadukkailla ravintolisillä.


Odoo • A picture with a caption

Mistä tiedän kärsinkö sinkin puutteesta?


Jos olet usein väsynyt, keskittymiskykysi laskee, sairastut helposti tai kärsit hiusten lähdöstä, on mahdollista, että et saa ruokavaliostasi tarpeeksi sinkkiä.

Vegaanit ja kasvissyöjät sekä raskaana olevat naiset ja iäkkäämmät ihmiset ovat alttiimpia sinkin puutokselle. Riskiryhmään kuuluvat myös ne, jotka kärsivät haavaisesta paksusuolen tulehduksesta tai muista suolistosairauksista.

Sinkin puutetta voi ilmetä myös säännöllisesti ja runsaasti alkoholia käyttävillä tai henkilöillä, jotka ovat hormonikorvaushoidossa.

Sinkin krooninen vajaus on harvinaista ja syynä sille on usein geneettinen häiriö. Jotkut kroonisesta sinkin puutoksen oireista näkyvät muun muassa kasvu- ja kehitysongelmina, seksuaalisena kypsymättömyytenä, kroonisena ripulina tai ihottumana.

Yleisimmät sinkin puutoksen oireet ovat: 

 • heikentynyt vastustuskyky

 • jatkuvat infektiot

 • mielialanvaihtelut

 • iho-ongelmat ja hiustenlähtö

 • painon nousu tai lasku ilman erityistä syytä

 • hermoston toiminnan ongelmat

Oireet sopivat moniin sairauksiin, joten pelkästään niiden pohjalta on vaikea arvioida sinkin puutosta. Mikäli arvelet kärsiväsi sinkin puutoksesta voit kokeilla lisätä sinkkiä sisältäviä ruokia ruokavalioosi tai käyttää laadukasta ja imeytyvää sinkkiä sisältävää ravintolisää tukemaan ruokavaliotasi. Oireiden jatkuessa on syytä kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen.

Sinkin puutosta voidaan tutkia muun muassa verikokeilla. 

Myös jatkuva liiallinen sinkin saanti tai sinkin yliannostus voivat olla haitallisia terveydelle.


Sinkin vaikutukset terveydelle


 • Tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

Sinkkiä käytetään vahvistamaan vastustuskyvyn toimintaa. Sinkin on tutkittu myös auttavan flunssan oireiden hoidossa ja lyhentävän sen kestoa

Sinkki hivenaineena laskee myös solujen hapettumista ja kehon oksidatiivista stressiä. 

Seitsemän tutkimuksen katsaus osoitti, että 80 mg sinkkiä päivässä lyhentää flunssan kestoa jopa 33%. (1)


 • Tukee normaalia ihon terveyttä

Sikki tukee ihon terveyttä sekä hiusten ja kynsien normaalia kasvua. Sinkin ja kollageenin sanotaan yhdessä edistävän haavojen paranemista. Sinkistä ravintolisänä voi olla hyötyä ihmisille, jotka kärsivät aknesta tai iho-ongelmista.


 • Tukee tervettä ikääntymistä

Sinkki voi vähentää iäkkäämmillä ihmisillä tiettyjen sairauksien, kuten keuhkokuumeen, infektioiden ja ikään liittyvän silmänpohjan rappeutuman riskiä.

Se vähentää oksidatiivista stressiä, joka lisääntyy ikääntyessämme, ja samalla se myös parantaa immuunijärjestelmän toimintaa tukemalla T-solujen aktiivisuutta. (2)

 

 • Laskee hapettumisstressiä

Hapettumisstressiä (oksidatiivinen stessi) esiintyy kehossamme jatkuvasti. Kuitenkin solujen liiallinen hapettuminen aiheuttaa hiljaista tulehdusta ja on haitallista terveydellemme. Muun muassa tupakoinnin ja huonojen elintapojen sanotaan lisäävän hapettumisstessiä kehossamme, samoin kuin ikääntyminen. Myös intensiivinen harjoittelu aiheuttaa oksidatiivista stressiä hetkellisesti. Tulehdusta laskevat ruoka-aineet (esim. vihannekset, hedelmät ja marjat), vitamiinit, antioksidantit ja hivenaineet kuten sinkki auttavat laskemaan oksidatiivista stressiä.

Liiallinen hapettumissressin yleisin aiheuttama oire on krooninen hiljainen tulehdus, joka on taustalla vaikuttamassa monissa kroonisissa sairauksissa, kuten sydän- ja verisuonitaudeissa, syövässä ja jopa masennuksessa. Liiallinen oksidatiivinen stressi voi myös hidastaa lihasten palautumista.


 • Tukee normaalia hedelmällisyyttä

Miehillä sinkin puutos voi vaikuttaa laskevasti testosteronin tuotantoon, mikä voi taas vaikuttaa hedelmällisyyteen vähentäen esimerkiksi seksuaalista halukkuutta.

Sinkki vaikuttaa myös naisten hedelmällisyyteen ja se on tärkeä hivenaine normaalille munasolujen kasvulle.


 • Tukee aineenvaihduntaa

Kehon aineenvaihdunta tarvitsee riittävästi sinkkiä toimiakseen. Sinkki on mukana muun muassa hiilihydraattien ja aminohappojen imeytymisessä. 

Riittävä sinkin saanti auttaa paitsi ruoansulatusta mutta myös normaalia energia-aineenvaihduntaa.


 • Vähentää kroonista ripulia

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ripuli on syynä jopa 1,6 miljoonaa alle 5-vuotiaan lapsen kuolemaan vuosittain.

PLOS Medicine -lehden julkaisun mukaan 10 päivän sinkkikuuria käytetään tehokkaana ripulin vastaisena hoitona.(3)


 • Se tukee muistia ja aivojen toimintaa. 

Sinkki edistää normaalia kognitiivista toimintaa. Toronton yliopiston tutkimuksessa sanotaan, että sinkillä on ratkaiseva vaikutus neuronien toimintaan, mikä vaikuttaa muistin muodostumiseen ja oppimiseen. (4)


Sinkkiä sisältäviä ruokia:


· Merenelävät: osterit, rapu, hummeri ja kalat, jotka syödään ruotoineen.

· Eläinkunnantuotteet: maitotuotteet, naudan ja sian liha, poron liha ja maksa.

· Kasvikunnantuotteet: paistetut pavut, villiriisi, vihreät herneet, pekaanipähkinät, maapähkinät, täysjyvätuotteet, vihreät vihannekset, pinaatti, parsakaali ja kaakao.Sinkkiä ravintolisänä


Ravintolisiä suositellaan henkilöille, jotka eivät saa tarpeeksi sinkkiä ruokavaliosta. 

SUOSITUS: Sinkin virallinen suositus Pohjoismaissa on 9 mg aikuisille.

MILLOIN SINKKI TULISI NAUTTIA? Sinkki on tehokkainta nauttia 1-2 tuntia syömisen jälkeen.

Sinkin suositeltu yläraja aikuisille on 40 milligrammaa päivässä. Mikä tahansa suurempi määrä tämä voi aiheuttaa haittavaikutuksia (sinkin yliannostus), joten suuremmista annoksista tulisi keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. 


Bloggaaja

 

Me suosittelemme

 

VITAMIINI C 500 sinkillä ja pakurilla

Aito, puhdas ja tehokas tuki vastustuskyvylle. 1 tabletti 
sisältää 10 mg sinkkiä. 
 

oSTA NYT