ILMAISET TOIMITUSKULUT YLI 50€ TILAUKSIIN      
Magnesiumstearaatti on yksi yleisimmin käytetyistä ainesosista ravintolisissä. Magnesiumstearaattia käytetään tavallisesti monien ravintolisien, lääketeollisuuden tablettien, jauheiden ja kapseleiden sekä kosmetiikka- ja ruokatuotteiden valmistuksessa. On erittäin vaikeaa löytää ravintolisää, joka ei sisällä magnesiumstearaattia. (1)

Magnesiumstearaattiin liittyvä keskustelu ei ole mustavalkoista, vaan sisältää harmaan useita eri sävyjä. Vaikka magnesiumstearaattia on käytetty ruokateollisuudessa vuosikymmeniä, siitä on kiistelty paljon, varsinkin viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Mitä on magnesiumstearaatti?

Magnesiumstearaatti on steariinihapoksi kutsutun rasvahapon magnesiumsuolan tyyppi. Tuote-etiketissä tai -pakkauksessa sitä yleensä kutsutaan joko nimellä "magnesiumstearaatti", "rasvahappojen magnesiumsuolat" tai yhdistelmällä E470b. (2


Magnesiumstearaattia käytetään tablettien ja kapselien tuotantoprosesseissa massan liukuaineena parantamassa valuvuutta ja estämällä massan tarttumista koneisiin. (3) Nimestään huolimatta magnesiumstearaatti sisältää vain hyvin vähän kivennäisaine-magnesiumia. Suurimmaksi osaksi se koostuu rasvahaposta.


 


 

 

 

Odoo • Image and Text
 

Onko magnesiumstearaatti turvallinen?


Magnesiumstearaatista ei tällä hetkellä ole riittävästi lääketieteellistä tietoa tai tieteellisiä tutkimuksia, joiden perusteella voitaisiin olla täysin varmoja, että se on turvallinen ainesosa. Tämänhetkisten tietojen ja tutkimusten perusteella ei voida myöskään sanoa, että magnesiumstearaatti olisi epäterveellinen, tai että sillä olisi kielteisiä terveysvaikutuksia. 


EFSA (European Food Safety Authority) arvioi uudelleen rasvahappojen turvallisuuden elintarvikelisäaineena vuonna 2017. Sen päätös oli, että elintarvikkeiden lisäaineena rasvahapot eivät aiheuta huolta turvallisuudesta tutkituilla käyttötavoilla ja -määrillä.

Odoo • Image and Text

Tutkimuksia magnesiumstearaatista

Yksi immuunijärjestelmän tärkeimmistä toiminnoista antigeenien torjunnassa on T-solujen tuotanto, sillä ne ovat vastuussa patogeenisten mikro-organismien havaitsemisesta ja eliminoimisesta. Jo vuonna 1990 julkaistussa Immunology-lehden tutkimuksessa todetaan, että rasvahappo (magnesiumstearaatin pääainesosa) saattaa vaikuttaa T-soluihin. Tutkimuksen mukaan T-solujen reaktio estyi. (4)


On myös tutkittu, että magnesiumstearaatti saattaa vaikuttaa kapseleiden tai tablettien liukenemisen kestoon maha-suolikanavassa. Eräs tutkimus paljasti, että rasvahappo voi vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen maha-suolikanavassa estämällä autoinducer-2-molekyylien (AL-2) toiminnan. Mikro-organismit käyttävät niitä erilaisten biokemiallisten prosessien moduloinnissa. (4)


Allergiat tai yliherkkyydet magnesiumstearaattia kohtaan eivät ole kovin yleisiä, vaikka jotkut ihmiset väittävätkin saaneensa siitä allergisen reaktion tai nivelkipuja. Eräässä tutkimuksessa kerrottiin potilaasta, joka on kärsinyt nokkosihottumasta magnesiumstearaatin takia. Tästä huolimatta on huomattava, että  vaikka oireet ovat mahdollisia, ne eivät ole yleisiä. (5,6)Lopuksi

 

Keskustelu magnesiumstearaatista on valitettavasti vaikeaselkoista ja monisyistä. Siihen liittyy paljon ristiriitoja, kuten moniin muihinkin asioihin lääketieteessä.

 

Me Aarja Healthillä® haluamme valmistaa huippulaadukkaita ravintolisiä, jotka ovat mahdollisimman luonnollisia. Vältämme keinotekoisten lisäaineiden käyttöä. Seuraamme alan viimeisimpiä trendejä ja haluamme tarjota asiakkaillemme uusia vaihtoehtoja. Siksi olemme investoineet uuteen teknologiaan, joka mahdollistaa tablettien valmistuksen ilman magnesiumstearaattia. Jos haluat tietää lisää, otathan meihin yhteyttä.


Kirjoittaja