ILMAISET TOIMITUSKULUT YLI 50€ TILAUKSIIN      

Hyvinvointi: Kevätväsymys

Aurinko paistaa mutta silti väsyttää?

Ihana (kamala) kevät on täällä - illat ovat valoisampia ja aurinko paistaa. Valo ja auringon säteet antavat meistä monelle energiaa ja lisäävät talven jäljiltä seratoniinin määrää kehossamme, joka tunnetaan myös 'hyvän olon' hormonina. Keväisin näkee, kuinka ihmiset ovat iloisempia ja hymyt kasvoilla nauttivat ulkoilmasta ja auringosta.  Tuntuu, kuin kevät herättäisi meidät uudelleen eloon, ja tavallaan se herättääkin. 


'Kevättä rinnassa' -sanonta ei ole vain myytti. Valon lisääntyminen ja hormonitoiminnan muutokset piristävät ja tekevät meistä sosiaalisempia, lisäksi meistä tulee myös seksuaalisesti vireämpiä. Joten keväällä on aivan normaalia tuntea perhosia vatsan pohjassa, sillä hormoniemme takia ihastumisen tunteet nousevat helpommin pintaan. Kehomme huomaa auringon valon lisääntymisen silmien ja ihon kautta.  Lisääntynyt valoisuus vaikuttaa hormonitasoihin ja erityisesti aivojemme välittäjäaineisiin sekä talamukseen, joka säätelee vireystilaamme. Siksi valo tekee meistä energisempiä ja nostattaa mielialojamme, ja sen johdosta olemme myös kiinnostuneempia toisistamme. Ihanaa eikö?

 

Odoo CMS - a big picture

ENERGISOIVA VALO – ONKO NÄIN?

On todistettu, että ihmiset ovat positiivisempia aurinkoisina päivinä. Etenkin pohjoisessa voi huomata kuinka valon puute vaikuttaa ihmisten laskevaan vireyteen ja energiatasoihin. Keväisin energiatasot ja vireystila päin vastoin nousevat. Suurin osa pohjoisessa asuvista ihmisistä kokee jossain määrin vuodenaikojen muutosten aiheuttamat väsymyksen oireet. Valoisuus keväisin ei kuitenkaan ole aina energisoivaa, ja osa meistä tunteekin väsymystä kasvavan auringon valon johdosta. Ei ole virallista tutkimusta kuinka moneen kevät väsymys vaikuttaa, mutta se voi olla jopa yleisempää kuin kaamosväsymys, jota on noin 30% suomalaisista. Kuulostaako vuodenaikojen vaihteessa esiintyvä väsymys tutulta? 

 

Odoo CMS - a big picture

Keväisin hormonitoiminta menee kuin vuoristorataa valon vaikutuksesta. Meidän melatoniinitasot laskevat, mikä vaikuttaa merkittävästi unen saamiseen ja unen laatuun. Valoisat illat ja kellon kääntäminen eivät helpota asiaa, mikä voi johtaa siihen, ettemme yksinkertaisesti vain nuku tarpeeksi ja se luonnollisesti tekee meistä väsyneempiä. Nopeasti kasvava seratoniinin määrä voi myös olla osa syy väsymykseen.

Uupumus keväisin ei välttämättä ole vakavaa mutta se voi vaikuttaa haitallisesti arjessa jaksamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Joillekkin myös hormonitoiminnan muutokset voivat aiheuttaa masennuksen oireita. Joka tapauksessa kehon tottuminen valoon vie muutaman viikon, jonka jälkeen vireystila normalisoituu. Tässä muutama vinkki, joita kannattaa kokeilla, mikäli kevätväsymys ei ota lähteäkseen tai haluat taistella sitä vastaan:

  • Mene ulos, liiku ja tee aktiviteetteja, joista saat virtaa ja mielihyvää – vaikka motivaatio olisi nolla, se kannattaa.

  • Treenaa, jotta aineenvaihduntasi tehostuu – treeni vapauttaa endorfiineja, jotka boostaa kehoa ja piristää mieltä.  

  • Syö hyvin – sisällytä ruokavalioosi enemmän hedelmiä, vihanneksia ja marjoja sekä laadukkaita hyvien rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien lähteitä. Liika sokerin ja epäterveellisen ruoan syöminen väsyttää ketä vaan, vaikka se tarjoaakin hetkellistä mielihyvää. 

  • Juo & lepää – nesteytys ja uni ovat tärkeitä aineenvaihdunnalle, etenkin tasoittamaan hormonitoiminnassa tapahtuvia muutoksia. 

  • Boostia vitamiineista & mineraaleista – C-vitamiinin tiedetään auttavan väsymykseen ja uupumukseen, joten lisää sen lähteitä ruokavalioosi.  

  • Myös tunnetut ravintoaineet, kuten magnesium, omega-3-rasvahapot & B-vitamiini ja D-vitamiini voivat olla hyödyllisiä mielialan kohentamiseen.